" Článek - Zase ty daně... - Reality Sýkorová
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

Zase ty daně...

Vytvořeno: 18.01.2024

Prodali jste v letošním roce Vaší nemovitost? Nebo naopak, jste novými vlastníky. Pak nezapomeňte tuto informaci sdělit Finančnímu úřadu. Jak na to se dočtete níže. Pokud se u Vás nic nezměnilo, doporučuji shlédnout poslední odkazy v článku, kde jsou uvedeny změny, které přinesla letošní Novela zákona. Tento rok je výjimečný tím, že i současným vlastníkům mohla vzniknout povinnost podat daňové přiznání.

Daňové přiznání se podává za nemovité věci nacházející se na území vyššího územního samosprávního celku (kraj). Seznam finančních úřadů a jim náležících územních pracovišť je zveřejněn na internetové adrese: https://www.financnisprava.cz/.../organy.../financni-urady.

PŮVODNÍ VLASTNÍKY prosím, aby nezapomněli podat odhlášení od daně z nemovitosti do 31.1.2024

V případě, že po prodeji nemovité věci již nevlastníte ve stejném kraji žádnou nemovitost, pak jste povinni tuto skutečnost oznámit správci daně.

Zákon v tomto případě nestanoví formu podání, nebyl pro ně vydán zvláštní tiskopis, ale uvedenou skutečnost lze sdělit místně příslušnému správci daně neformálním podáním, obvykle dopisem, ze kterého je zřejmé, že přestáváte být poplatníkem daně z nemovitých věcí. Vzor posílám v příloze.

V případě, že po prodeji nemovité věci jste vlastníte ve stejném kraji jiné nemovitosti, pak jste povinni podat daňové přiznání (řádné nebo dílčí). V řádném daňovém přiznání uvedete všechny nemovité věci ve svém vlastnictví ve stavu k 1. 1.2024. V dílčím daňovém přiznání poplatník uvede jen nastalé změny a výpočet celkové daně. Dílčí daňové přiznání nelze podat elektronicky, ale můžete v těchto případech využít nové služby předvyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí, která Vám předvyplní daňové přiznání údaji evidovanými finančním úřadem a katastru nemovitostí. Tato služba je dostupná na internetových stránkách www.mojedane.cz v sekci Elektronická podání pro Finanční správu – Elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí po stisknutí tlačítka PŘEDVYPLNIT PŘIZNÁNÍ a přihlášení se do daňové informační schránky Plus (DIS+). Více informací naleznete na tomto odkazu:

https://www.financnisprava.cz/.../predvyplneni-danoveho...

NOVÉ MAJITELE, prosím o přihlášení k dani z nemovitosti do 31.1.2024

Tiskopis daňového přiznání lze získat na všech územních pracovištích finančních úřadů. V elektronické podobě je ve formátu PDF k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy (http://www.financnisprava.cz) v nabídce Daňové tiskopisy. (přímý odkaz: https://www.financnisprava.cz/.../databaze-aktualnich...).

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí lze také vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace elektronického podání (EPO) na internetových stránkách www.mojedane.cz v sekci Elektronická podání pro Finanční správu – Elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí.

Pro vyplnění daňového přiznání můžete využít služby předvyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí, která je dostupná po stisknutí tlačítka PŘEDVYPLNIT PŘIZNÁNÍ a přihlášení se do daňové informační schránky Plus (DIS+). Více informací naleznete na tomto odkazu: https://www.financnisprava.cz/.../predvyplneni-danoveho...

Pokud osobně vyrazíte na finanční úřad, tak pracovnice většinou rády a ochotně pomohou.

K dispozici jsou také infolinky Finančních úřadů:

https://www.financnisprava.cz/.../infolinky-a-vyjezdy-do...

Pokud vlastníte i jiné nemovitosti, doporučuji si zkontrolovat, zda z důvodu Novely zákona nevznikla povinnost podat daňové přiznání i u těchto nemovitostí.

Více informací na odkazech níže:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10219305188139480&set=a.4725929765205

https://www.financnisprava.cz/.../Novela_zakona_o_dani_z...

Není k dispozici žádný popis fotky.

Zobrazit přehledy a reklamy

Propagovat příspěvek

Sdílet článek:

Napsat zprávu

Jméno  
E-mail  
Telefon