" Článek - Kolik musíte vydělávat na byt, když ČNB opět utáhla hypotéky - Reality Sýkorová
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace.

Kolik musíte vydělávat na byt, když ČNB opět utáhla hypotéky

Vytvořeno: 17.06.2018

Převzato z webu: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kolik-musite-vydelavat-na-koupi-bytu-kdyz-ted-cnb-utahla-hypoteky-49125?dop-ab-variant=2&seq-no=1&source=hp

Od 1. října by neměla banka schválit hypotéku žadateli, který by pak měsíčně splácel víc než 45 procent svých čistých příjmů.

Článek

Toto omezení - známé pod zkratkou DSTI - v úterý tohoto týdne oznámila Česká národní banka. Dopadne hlavně na žadatele o hypotéku z velkých měst, kde jsou ceny nemovitostí vysoko. Jak nové doporučení omezuje žadatele o hypotéky ve všech krajských městech, najdete podrobně ve videu v úvodu článku.

Například rodina, která si chce koupit 75metrový nový byt v Praze by měla mít měsíční příjem 60 tisíc korun čistého. Brněnská rodina s obdobným plánem pak 43 tisíc. To už na první pohled pro většinu domácností znamená, že na takovýto typ bydlení nedosáhnou.

O něco lépe jsou na tom pak ti, kteří by chtěli starší byt ve velkých městech nebo jakýkoli byt v menším krajském městě. Ale i na 75metrový panelákový byt v Praze je nutné mít měsíční příjem 39 tisíc korun čistého.

Na to například jen těžko dosáhne rodina, kde jeden člen pobírá průměrnou mzdu a druhý je doma s dítětem na rodičovské dovolené.

Sdílet článek:

Napsat zprávu

Jméno  
E-mail  
Telefon